Salát s ředkvičkami a zálivkou z podmáslí

 

Tento jednoduchý salát nemá žádné přísady, které byste na trhu nenašli právě v tomto období. My jsme k němu přípravili zálivku z podmáslí a podávali s pečivem od pana Jiráska ze statku Tilia. A nejen s pečivem, na první jarní grilovačce byl skvělým doplňkem ke všem grilovaným dobrotám, ale tu už na fotkách nemáme.

POTŘEBUJEME:

Salát:

1 ks hlávkového salátu
1 ks salátu dubáček
svazek ředkviček
svazek pažitky
pepř na dochucení

Zálivka:

1/3 šálku podmáslí
2 lžíce majonézy
1 lžíce vinného octa
1/3 šálku olivového oleje
sůl a pepř na dochucení

 

Saláty omyjeme a jemně osušíme. Salátová zelenina je velmi křehká a vyžaduje jemné zacházení s listy. Neomytý salát vydrží v lednici 3 – 4 dny, jakmile ho ale jednou omyjeme, měli bychom ho co nejdříve spotřebovat.

Nejprve si připravíme domácí majonézu: 150 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 1 lžíci hořčiče a sůl vložíme do odměrného válce a pomocí mixéru vyšleháme (stačí velmi krátkou dobu). V malé misce pomocí metličky spojíme podmáslí, majonézu a vinný ocet v hustší pěnu, do které postupně přiléváme olivový olej až vznikne jemná emulze, kterou dochutíme solí a pepřem. Ve velké míse promíchame dohromady oba druhy salátů s ředkvičkami a pažitkou, zalijeme zálivkou a podle chuti ještě dopepříme. Dobrou chuť!


Tags: grilování   , majonéza   , pečivo   , ředkvičky   , salát  

Zatím bez komentáře.

Zanechte komentář