POTŘEBUJEME:
- 2 šálky listů z ředkviček
- 1 stroužek česneku
- 1/4 šálku dýňových semínek
- 1/2 šálku tvrdého ovčího sýra
- 1/2 šálku olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Umyjte listy a nechte okapat. Mezitím si oloupejte česnek, nakrájejte ho na tenké plátky a nalámejte na kousky ovčí sýr (my jsme použili sýr z farmy od Moniky Menčíkové). Listy, sýr, česnek, dýňová semínka, olej, sůl a pepř vložte do mixéru a mixujte dokud se nevytvoří jasně zelené pesto. Vypňete, namočte prst do nádoby, olízněte a nechte se překvapit, jak skvěle můžou chutnat „obyčejné“ listy. Podávejte na čerstvé bagetě, chlebu nebo na opečených toustech. Pesto můžete použít také do těstovin. V uzavřené sklenici v ledničce vydrží až týden.
Pokud jsme Vás přesvědčili a stanou se z Vás (nebo už jste) skuteční milovníci ředkviček, počkejte si zhruba půl roku a neváhejte se vydat do mexického Oaxaca, kde se 23. prosince koná každoroční Ředkvičková noc, která vás ohromí především ohromnými pečlivě tvarovanými výtvory – ano, je to tak – z ředkviček.
Zkusila jsem to a je to fakt moc dobre. Hotové pesto jsem smichala s nasekanymi dobrými rajcatky a nandala na opecenou bagetku (jako nejaký druh bruschety). Dokonce je tahle verze min trpka nez s bazalkou. Doporučuju zkusit. I kdyby jen pro pobavení, ze listy z redkvicek jdou jist