Chřest je hvězdou každých trhů, každé kuchyně, každé jarní tabule. Polévka z bílého chřestu je jednoduchá a každý, kdo chce jíst sezónně, si jí musí uvařit povinně za domácí úkol.
POTŘEBUJEME:
- 1 svazek bílého chřestu (řekněme 20 stonků)
- 1 cibuli
- olivový olej
- domácí vývar (může být kuřecí i zeleninový)
- půl šálku smetany
- bobkový list
- snítka tymiánu
Chřest oloupeme a nakrájíme na 4 cm kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji a prudkém ohni smažíme, dokud nezesklovatí. Ke konci na chvilku přidáme i chřest. Poté přidáme do třičtvrtě litru vývaru. Vaříme třicet minut, rozmixujeme a propasírujeme. Vaříme dál deset minut – teď je na čase přidat do polévky smetanu a bylinky, které pak před podáváním zase vyndáme. Jíme s dobrým pečivem a pomalu vychutnáváme.
P.S.: Nesrkáme!
Víte, že čím čerstvější, tím lepší? U přípravy chřestu jde vyloženě o hodiny – velmi rychle totiž dřevnatí. Že je chřest stále ještě v dobré formě zjistíte tak, že se při ohnutí zlomí a křupne.