Naši farmáři

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO má stejně jako my rádo vše čerstvé, zdravé, šťavnaté, zelené a české. Sdružuje zemědělce, kteří se rozhodli jít správnou cestou.

A stejně tak dbá na to, aby se o nich dozvěděli ti, kteří si nechtějí zalévat ceriálie vodou, mazat na nedopečený chleba amarouny a zakousávat se do ovoce a zeleniny bez chuti. Svaz PRO-BIO kontroluje, zda nikdo nepodvádí a zasluhuje se tak o průhlednost ekologického zemědělství. A v neposlední řadě nám pomáhá vybírat zemedělce na Zelené Trhy. Větší záruku bychom těžko hledali. My Vám představujeme prvních 15, se kterými se budete potkávat na Zelených trzích.

Jaroslav Uher – Ekofarma Rybník

Rodinná ekofarma Rybník se nachází na pomezí Šumavy a Českého lesa a spadá do chráněné krajinné oblasti Český les. Její majitel, Jaroslav Uher, začal hospodařit v roce 1993. V roce 1999 získala farma Ekologický certifikát od KEZ o.p.s., založená Svazem producentů a zpracovatelů biopotravin PRO-BIO. Pan Uher hospodaří na 520 hektarech, jež jsou tvořeny převážně ekologickými loukami a pastevními porosty. Skot pana Uhra žije celoročně volně na pastvinách.  Tím se stává robustnějším a také odolnějším. V roce 2008 vybudoval pan Uher bourárnu, která se nachází přímo na farmě, ve kterých se zbourané maso i dále zpracovává – je zde baleno, chlazeno a zmražováno. Život na pastvě a přilehlá bourárna, to jsou dva důležité faktory, které přispívají jak ke kvalitě života zvířat, tak ke kvalitě masa.

Farma Pollau

Dalším prodejcem je ekologické hospodářství pana Josefa Abrleho a jeho rodiny. Už třináct let hospodaří v chráněné krajinné oblasti Pálava. Produkují biovíno a pěstují bylinky – bazalku, saturejku, šalvěj, estragon, dobromysl, tymián nebo třeba majoránku. Jejich přívlastková vína budete moci ochutnat právě na Zelených trzích. A nejen to – sušené bylinky dochutí pokrmy v Zeleném bistru.

Kozí Farma Dvůr Ratibořice

Kozí farma Dvůr Ratibořice se věnuje chovu koz a zpracovávání mléka. “Vliv kozího mléka na lidské zdraví a skutečnost, že sortiment výrobků z kozího mléka, se v rámci zdravé výživy na našem trhu takřka neobjevoval, byly hlavní důvody, proč jsme se v počátcích našeho podnikání v zemědělství začali věnovat chovu koz,” říkají majitelé farmy. V Zeleném bistru budete moci ochutnat kozí jak tvrdé tak měkké kozí sýry, žervé a jogurty.

Biofarma Juré

Na kopci Juré, v Lužkovicích ve Zlínském kraji, hospodaří rodina Vránova už od roku 1920, kdy  zde  postavili chlévy a začala se věnovat zemědělství. Pozemky byly rodině navráceny v roce 1990, od roku 1994 na nich hospodařit ekologicky. V roce 2008 převzal po otci Františkovi farmu syn Tomáš. Dnes fungují jako rodinná ekofarma, na které každý pomáhá. Na 33 hektarech chovají masný skot plemene Limousine   a ovce plemena  Merinolandschaft. Na 20 hektarech se pěstuje nahý oves a pohanka. Zbylých 8 hektarů zabírají ovocné sady. Vránovi své produkty sami i zpracovávají.

Vinné sklepy Kutná Hora

Majitel Stanislav Rudolský se jako jediný ve vinařské oblasti Čechy může chlubit tím, že hospodaří systémem ekologického vinohradnictví. Vyrábí kvalitní víno v optimálním množství tak, že nepoškozuje životní prostředí. Místo chemických postřiků se používají výluhy z bylin. A vinice jsou zatravněné. Od roku 2009 pak jeho vína nesou i označení BIO. A v nabídce jsou i zemská, jakostní, slámová a ledová vína. Vinařství je zajímavé i tím, že na něj majitel pohlíží jako na skutečně živý organismus, který podléhá nejen materiálním vlivům. To znamená např. provádění různých pracovních operací v závislosti na fázi Měsíce.

Horský statek A bertamy

Abertamský statek se nachází v Krušných Horách, na místě zaniklé vísky Ryžovna. Z mléka krav, koz a ovcí, zde chovaných, se pak vyrábí skvělé sýry, jogurty a žinčica. Albertamský ovčí sýr Arnika získal ocenění Biopotravina roku 2011. Nakoupením sýrů na statku to ale nekončí – je zde možné i přespat a zapojit se do výroby sýra v sýrárně.

Vinné sklepy Eben – Vlastimil Peřina

Dvouhektarový Vinohrad pana Vlastimila Peřiny se nachází v Lednicko-Valtickém areálu, v zahradě nad Hlohoveckým rybníkem. Soustředí se pěstování nových odrůd, které jsou více odolné vůči škůdcům a plísním – Laurot, Hibernal a Malverina. Díky tomu může víno pěstovat ekologicky – protože ne každá odrůda se na takové pěstování hodí. Certifikát Pro-Bio má od roku 2009.

Ovčí farma Moniky Menčíkové

V Šonově, v Broumovském výběžku, hospodaří paní Monika se svým manželem Vladimírem. Na stavení rodičů přijeli se dvěma kozami a tolik se jim tu
zalíbilo, že už neodjeli. Kozy vyměnili za ovce a k dnešku chovají přes 500 ovcí východofríského plemene, které se hodí jak na mléko, tak na maso. Na farmě mléko i zpracovávají – vyrábí z něj měkké a polotvrdé sýry, jogurty, tvaroh a také skvělý nápoj pojmenovaný Ovenka. Paní Monika si stojí za tím, že vůbec není složité dělat věci ekologicky a bio – prostě stačí, když se budou dělat v souladu s přírodou. Na všechny sýry se můžete těšit v našem Zeleném bistru.

Vitaminátor
Mošty Vitaminátor se vyrábí z jablek, hrušek, rybízu, jahod, třešní, malin a ještě třeba z mrkve. V současné době málokterá moštárna dovede třešně a rybíz zpracovat. 100% ovocná šťáva je připravována prostřednictvím nejnovější technologie z výběru kvalitního ovoce bez konzervačních látek, barviv a sladidel. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů stejně jako ovoce, z kterého je Vitaminátor ovocná šťáva vyrobena.

Statek Tilia
Pan Jan Jirásek na svém statku hospodaří ekologicky od roku 2005. Původní areál upravil do takové formy, že je dnes k dispozici vlastní kotelna na spalování dřevní hmoty ; dále tu lze ošetřovat a ukládat zrno, uskladňovat a ošetřovat potraviny, sušit bioprodukty, mlýt mouku v kamenním mlýnu a péct v původní peci – třeba žitný kváskový chléb nebo pohankové piškoty.
Ve svých sadech sklízí maliny, muchovník, jeřebiny, aronii a rebarboru a od roku 2011 také zpracovává ovoce na džemy.

Biofarma Amalthea
Převážnou část půdy na farmě tvoří travní porosty, na kterých se po většinu roku pasou zvířata. V příznivých letech i celoročně. Jaká? Ovce plemene Charollais, burská koza a skotský náhorní dobytek Highland na maso a také skot Jerseyského plemene na mléko. Na farmě se zpracovává mléko – jak chutnají jejich jogurty, polotvrdé a tvrdé sýry a pomazánky s bylinkami můžete vyzkoušet právě u nás.

Biopark

Sdružení českých zemědělců, které podléhá certifikaci dle standardů ekologického zemědělství a Zeleným trhům dodává především biohovězí maso.V projektu biohovězího je zapojeno 150 českých farem. Jedná se o ekofarmy z podhorských oblastí, které chovem dobytka na loukách a pastvinách naprosto vyhoví těm nejnáročnějším požadavkům ekologického zemědělství. Některé z těchto biofarem produkují i biojehněčí, biokuřecí a biomléko.

Ekofarma v Horních Ředicích

Hlavní činností ekofarmy v Horních  Ředicích je pěstování biozeleniny a biobylinek na ploše asi 0,5 ha (včetně brambor) a dále bioovoce na ploše asi 0,3 ha. Pro vzrůstající zájem o bioprodukty je snahou tyto plochy dále rozšiřovat, přitom si ale zachovat kouzlo malé ekofarmy a rozmanitost pěstovaných plodin. Možná vás překvapí, že biozeleniny a biobylin zde najdete na 50 druhů a bioovoce na 20 druhů. Převážná část práce na ekofarmě Horních Ředicích je dělaná ručně, a tak je pěstované množství omezeno i počtem pracovních sil.

Biozelenina ze Zahrady Černíkovice
V  ekologickém  zahradnictví, které se nachází v podhůří Orlických hor ve východních Čechách, s láskou a tradičními postupy pěstují přes 30
druhů  zeleniny,  velice  chutné  biobrambůrky,  přesladké  jahody a jedinečné dýně Hokaido. Biozelenina pana Ing. Miloše Kurky je pěstována bez použití chemických látek a umělých hnojiv za použití tradičních postupů mechanické kultivace. Biozelenina obsahuje více vitamínů, minerálních látek a dalších živin. Obsahuje méně vody, více sušiny a přirozených aromatických látek, takže má lepší a výraznější chuť.

Ekofarma Country Life

Nachází se v Nenačovicích na Berounsku a současná rozloha farmy je 56,23 ha. Pěstují se zde obiloviny, několik desítek druhů zeleniny a ovoce a také bylinky – to vše v biokvalitě. Pracovníci ekofarmy pečlivě ctí podmínky zákona o ekologickém zemědělství. Snaží se používat minimum i těch prostředků, které jsou v ekologickém zemědělství dovolené. Jejich cílem je nabídnout bioplodiny, které byly vypěstovány co nejpřirozenějším způsobem.